Legion

Sonunda, iOs için doğru düzgün bir strateji oyunu!


Bugün, en sevdiğimiz zombi Marvindie'mizi minik bir oyun incelemesi için diriltiyoruz. Oyunumuz, Slitherine'in tabletlerdeki strateji oyunu kıtlığına şifa olmak için iPad'e port ettiği Legion.
PC'deki Legion'ı oynayanlarınız için bu yazıda pek yeni bir şey yok. Oyunun bire bir port edildiğini duymak, hemen şu anda satın almanıza yetecektir muhtemelen. Yazının geri kalanı diğer insanlar için.

Legion, Slitherine adlı güzide indie-strateji şirketinin bu günlere gelmesinde epey önemli bir yere sahip olan bir tarih-strateji oyunu. Oyun,  sıra tabanlı karar ekranı ve gerçek zamanlı savaşlar olarak iki kısımdan oluşuyor. Sıra tabanlı kısımda şehirlerimizi ve ordularımızı yönetirken, gerçek zamanlı kısımda Slitherine'in pek bir sevdiğim "düzenle ve bırak" sistemiyle çalışan savaşlara giriyoruz.


Bu sistemde askerlerinizi savaş alanının size ayrılan kısmına yerleştirip sadece savaşın başında, bir kereliğine uygulanacak emirler veriyorsunuz. Bu emirler aşağı yukarı "bir süre bekle ve ilerle" ve "ilerle ve bir süre bekle"den ibaret. Bunun ardından başlayan savaşta askerleriniz üzerinde bir hakimiyetiniz yok. Hepsi başta verilen emirleri uyguluyor, ve size sadece izlemek kalıyor.  Savaşlarda maharet, hazırlık kısmında askerlerin formasyonlarını, konumlarını ve ne zaman yola çıkacaklarını iyi ayarlamakta yatıyor.

Oyunun devlet yönetimi kısmı ise modern strateji oyunlarıyla yarışacak kadar detaylı olmasa da, bu güne kadar çıkmış tablet stratejilerinden birkaç gömlek üstün. Diğer devletlerle kurduğunuz diplomatik temaslar ve girdiğiniz savaşlar oyununuzun gidişatını gerçekten etkiliyor. Şehir ve kaynak yönetimi çok derin sayılmaz lakin tablet oyunları için "ne kadar az karmaşa, o kadar iyi" sıfatını çok iyi taşıyor. Asker çeşitliliği, moral, ve kıdem gibi faktörler savaşların çok eğlenceli olmasını sağlıyor.


Oyunun tek kötü yanı, düzgün bir eğitim kısmı olmadığı için bazı önemli dinamikleri kendi kendinize çözmek zorunda kalmanız. Tabi bunun, zehir gibi, cin gibi sizleri yıldırmasından korkmanıza hiç gerek yok.

Eğer tablette iyi bir strateji oyununa açsanız, vereceğiniz her kuruşu hakeden bir oyun Legion. Ah bu arada not edeyim, oyunda IAP saçmalığı da mevcut değil.


Yorumlar