GGJ 2011 İçin Start Verildi

Global Game Jam her yıl bütün dünyada birçok farklı merkezde oyun geliştiricilerin bir araya gelip bütün yaratıcılıklarını konuşturdukları çok harika ve eğlenceli bir etkinliktir. Ki zaten bizim blogumuzu takip ediyorsanız Global Game Jam'in ne olduğunu bilmeme olasılığınız bayağı düşük. Ama o inanılmaz küçük olasılığın gerçek olması durumunda neden bahsettiğimi anlamayın diye ufak bir açıklama yapma gereği duydum. Ya da yazıyı gereksizce uzatmak için bahaneler uyduruyorum, siz karar verin :).

Neyse efenim, biz burada olmayacak mı, ne zaman olacak, ses çıkmadı hala kimden, yoksa? vs. diye endişelenirken sonunda Metutech-Atom'dan ses çıktı. 28-30 Ocak 2011 tarihlerinde bu sefer Odtü Kültür Kongre Merkezinde düzenlenecekmiş. Buyrun direk orijinal metin burada:

Türkiye’de ilk defa 2009 senesinde ODTÜ Teknokent ve METUTECH-ATOM (Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi) tarafından düzenlenen Global Game Jam 2011, bu sene yine ODTÜ Teknokent ve METUTECH-ATOM tarafından düzenlenecektir.

Geçtiğimiz sene 39 ülkeden 138 merkezin katılımı ile gerçekleştirilen 48 saatlik uluslararası oyun geliştirme maratonuna 4000’den fazla geliştirici katılmıştır ve toplamda 900 oyun ortaya çıkmıştır. GGJ-2010 Türkiye ayağı 64 geliştirici ile gerçekleştirilmiştir ve geliştirilen 19 oyun ile Türkiye dünya sıralamasında 4. olmuştur.

28-30 Ocak 2011 tarihinde ODTÜ-Kültür Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan GGJ-2011 Türkiye için ODTÜ Teknokent ve METUTECH-ATOM hazırlık çalışmalarını başlatmıştır ve daha başarılı bir organizasyon olması için ortaklık yapısı ile ilgili görüşmelere devam etmektedir. Gerçekleştirilen görüşmelerin sonlanması ile birlikte tüm katılımcıların ve oyun geliştiricilerin GGJ-2011 Türkiye hakkında bilgilendirilmeleri basın ve internet yolu ile sağlanacaktır.

Hasan İmge Çelik - ODTÜ Teknokent

Elude

Bu gün incelemek için seçtiğim Elude, aslında maşayla tutulması gereken, oldukça ağır bir eser. MIT bünyesinde çalışan Gambit adlı deneysel oyun ekibi tarafından hazırlanmış olan oyunun hedefi, psikolojik bunalım halini, hayatlarında hiç böyle bir deneyim yaşamamış insanlara eğretileme ile aktarmak. Böylece, bunalımdaki insanlarla empati kurulmasını kolaylaştırmak. Bu sebepten bir bilimsel çalışma da sayılabilir.

Oyun aslında sade bir platform oyunu. Lakin sadeliğini görsel ve işitsel elemanlarla tamamlayıp, oldukça ilgi çekici bir deneyim yaşamamızı sağlıyor. Senaryosunun çizgisel gibi görünmesine karşın, oyunun gidişatını etkilemeniz mümkün. Oldukça iyi tasarlanmış bölümler ve geçişler, bunalımdaki bir insanın ruh halini, duygusal dalgalanmalarını ve dayanıksızlığını gayet iyi betimliyor. Özellikle ruh hali için tasarlanan etmenler çok başarılı. Görsel olarak yakın zamanda piyasaya çıkan Limbo'dan etkilendiği belli olan oyunun ses tasarımı da takdire şâyan.

Etrafımızın gri yağmur bulutlarıyla sarıldığı bu günlerde, oyunun etkisinden hemen kurtulamamanız olası.

Bu yazıya tıklayarak oyuna erişebilirsiniz.
(Oyunun yükleme ekranını görmek için biraz beklemek gerekebilir.)

OyunGeliştirici.Org Oyun Kapışmaları

Habersiz çıktığımız tatil sona erdi ve yeniden yazmaya başladık MarvIndie'ye. Yine eskisi gibi sık sık yeni haber ve incelemeler bulabileceksiniz MarvIndie'de. Ayrıca bir değişiklik olarak blog'a yeni yazarlar arıyoruz. Detayları daha sonra Kabraxis başka bir yazıda açıklar. Zaten bu yazının konusu yazar ilanımız değil ama blog'ta yazmak isteyen arkadaşlar varsa Kabraxis'in yazısını beklesin.

Gelelim asıl konuya. Oyungeliştirici.org adresi şu anda internetteki en düzgün Türkçe oyun yapım kaynağı olarak sıyrılmakta. Forumlarında da ara ara ufak oyun yarışmaları düzenliyorlar (Üçüncü kişi gibi yazsamda aslında organizasyonda yine ben varım :)) . İlk yarışmayı Temmuz ayında gerçekleştirdiler. 2 hafta süren yarışmadan 7 oyun çıktı. Oyunlara bu adresten ulaşabilirsiniz.

Şimdi de Kasım ayı yarışması düzenleniyor. Bu sefer süre 1 ay ve katılımın çok daha yüksek olması bekleniyor. Bizde merakla ne gibi güzel oyunlar çıkacak bekliyoruz. Yarışmanın forum başlığına buradan ulaşabilirsiniz.

Windosill

Windosill, uzun zamandır oynadığım en iyi Bulmaca oyunlarından biri. Flash'ın 3D özelliklerinin de yoğun olarak kullanıldığı oyunun her bölümünde, minik trenimizin bir sonraki bölüme geçmesini sağlayacak 'anahtarı' bulmaya çalışıyoruz. Tamamen mouse ile, hiç bir arayüz öğesi kullanılmadan oynanan oyun, arayüz eksiğini oyuncuyu görsel olarak yönlendirerek çözmüş. Bulmaca tasarımlarının fevkalade güzel olduğu oyunda, sesler de gayet iyi kullanılmış. İnteraktivitenin had safhada olması da, bulmacayı çözerken epey eğlenmenizi sağlıyor. Oyunun tek eksiği, kısa olması.

Oyunun tarayıcı versiyonunda, oyunun yarısına denk geldiğini tahmin ettiğim 4 bölüm oynayabiliyorsunuz. Tam versiyonuna ise 3$ ödeyerek sahip olmanız gerekiyor.

Oyuna şuradan erişebilirsiniz.