Oyun Geliştiricinin GGJ 2013 Rehberi #2: Jam Alanları

GGJ 2012'de ilk kez, Ankara'dan başka yerlerde de (İstanbul, İzmir, Elazığ) olduğuna sevindiğimiz jam site'ların sayısı, daha da arttı. Rehberimizin ilk kısmında, bu jam alanlarına bir göz atıp, nereye kaydolacağınıza karar vermenizde yardımcı olmaya çalışacağım.

Bu sene, iki adet İstanbul'da, iki adet Ankara'da, iki adet İzmir'de ve bir adet de Elazığ'da olmak üzere 7 tane jam alanı mevcut (Bonus olarak da Gazimağusa var). Jam site organizatörlerinden bazıları bu işi tüzel kişi ciddiyetinde ele alırken, bazıları da orijinal jam ruhuna uygun olarak "kendin geliştir kendin ye" tadında organize ediliyor.

İstanbul

BUG
Katılım şartı: Yok (Başvuru gerekiyor)
Bilgisayar/Ekipman: WiFi ve Projektör mevcut. Kendi bilgisayarınızı götürmeniz gerekiyor.
Besin: Civarda var
Yer: http://goo.gl/maps/XiSHh
Web: http://bug.bahcesehir.edu.tr/ / http://www.facebook.com/groups/ggjistanbul/
Şahsî Yorum: Geçen sene Koç Üniversitesi'nde düzenlenen GGJ-İstanbul'un ruhani devamı olan bu Jam, bu sene Bahçeşehir Üniversitesi Oyun Laboratuvarı BUG desteği ile düzenleniyor. İstanbul'un orta yerindeki bu Jam, ülke nüfusumuzun %80'inin ikâmet ettiği İstanbul'da yaşayanlar için muhtemelen tek adres olacak.

Özyeğin Üniversitesi Teknoloji ve Üretim Kulübü:
Katılım şartı: Sadece Özyeğin Üni. öğrencileri (?)
Bilgisayar/Ekipman: WiFi ve Projektör mevcut. Kendi bilgisayarınızı götürmeniz gerekiyor. (?)
Besin: Mevcut
Yer: Google Maps
Web: http://club.ozyegin.edu.tr/tekno (Açılmıyor)
Şahsî Yorum: Ana GGJ sitesinde sadece üniversitenin öğrencilerine özel olduğu gösterilen bu site hakkında pek az bilgim mevcut.

Sabahattin Za... öhm.

Ankara

Metutech-Atom
Katılım şartı: Yok (Başvuru [Niyet Mektubu, Portfolyo, CV] gerekiyor)
Bilgisayar/Ekipman: Laptop ve yazılımlar verilebilir.
Besin: Mevcut
Yer: ODTÜ KKM
Web: http://www.ggjturkey.org/
Şahsî Yorum: 2008 yılından bu yana 4 adet jam düzenlemiş olan Metutech, 2011'de katılımcılara eziyet yaşatmış olsa dâhi, geçen sene tecrübelerinin hakkını verdiler. GGJ'leri prestij meselesine dönüştüren Metutech'in bu seneki organizasyonunun da oldukça profesyonel olacağına eminim.

Metu Game Technologies
Katılım şartı: Sadece ODTÜ Oyun Teknolojileri öğrencileri
Bilgisayar/Ekipman: 20 adet bilgisayara sahip bir laboratuvar var.
Besin: Civarda var
Yer: ODTÜ Enformatik Enstitüsü
Web: http://nash.ii.metu.edu.tr/~gate/
Şahsî Yorum: Bu sene ikinci kere düzenlenecek olan bu jam, dışarıya kapalı olduğu için fazla bilgim yok. Lakin Oyun Teknolojileri öğrencileri için zorunlu olan bu jam'e, içeride tanıdığı olan sanatçıların da katılabileceği şeklinde bir duyum aldım. Geleceğin diplomalı developer'larıyla tanışmak için iyi bir fırsat olabilir.

İzmir

GGJ İzmir
Katılım şartı: Yok (Başvuru gerekebilir?)
Besin: Civarda var. Jam alanında çerezlikler mevcut.
Bilgisayar/Ekipman: Bilgisayarlar, Deneme sürümü yazılımlar, WiFi.
Yer: İzmir Üniversitesi / Google Maps
Web: http://www.ggjizmir.com/
Şahsî Yorum: Geçen sene İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde süper bir etkinliğe imza atan organizatörlerin, bu sene İzmir Üniversitesinde gerçekleştirecekleri bu etkinliğin, katılımcıları tatmin edeceğinden şüphem yok. Etkinliğin konumu, etkinlik sonunda çıkıp *biraz* dağıtmak için çok müsait.

GGJ Ege

Katılım şartı: Yok (Başvuru gerekiyor)
Bilgisayar/Ekipman: Bilgisayarlar, ekstra monitörler, Deneme sürümü yazılımlar, WiFi.
Besin: Mevcut
Yer: İzmir Ekonomi Üniversitesi / Google Maps
Web: http://ggjege.org/

Şahsi Yorum: Geçen seneki GGJ İzmir ile aynı alanda düzenlenen bu Jam, yine aynı mekanda ama başka bir ekip tarafından organize ediliyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi için potansiyel bir prestij kapısı olan bu organizasyon yine profesyonel bir çerçevede gerçekleşeceğini tahmin ediyorum.

GGJ Elazığ

Katılım şartı: Yok
Bilgisayar/Ekipman: Bilgisayarlar, test için Akıllı telefonlar, geliştirici yazılımları WiFi
Besin: Civarda var.
Yer: Fırat Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü
Web: http://ggjelazig.org/ / http://www.facebook.com/groups/200634306701714/

Şahsî Yorum: Geçetiğimiz yıl Mustafa Tufan ve arkadaşlarının sürpriz bir şekilde Fırat Üniversitesinde düzenledikleri Game Jam oldukça iyi yorumlar almıştı. Görünüşe göre bu sene de epey sıkı çalışıyorlar. Katılmakta tereddüt etmeyin.

Bonus: Kıbrıs

Doğu Akdeniz Üniversitesi
Katılım şartı: Ada sakinleri ve Online katılımcılar
Bilgisayar/Ekipman: ?
Besin: Civarda var.
Yer: Doğu Akdeniz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği / Gazimağusa
Web: ?

Şahsî Yorum: Bence 2012'nin en iyi oyunlarından biri olan We Fall'un geliştirildiği bu alandan, bu sene yine başarılı bir oyun çıkacaktır. 2009'dan beri GGJ'lere katılan Doğu Akdeniz Üniversitesinin jam konusundaki tecrübelerinden şüphe etmemek gerek.

---


Yazının başında da belirttiğim gibi, Game Jam'lerin bir kısmı oldukça profesyonel olarak organize edilirken, bir kısmı da daha rahat, kendi halinde organizasyonlar olarak düzenleniyor. Bunun başlıca sebebi, ilim yuvalarımızın bu etkinliği itibar kaynağı olarak görüyor olmaları. Bunun yanında ülkede profesyonel oyun sektörü paydaşlarını bu derece bir araya getiren başka bir alternatifin olmaması, etkinliklerin ister istemez ciddileşmesine, paydaşların bilinirliklerini arttırmak ve kalifiye eleman bulmak için kullanabildikleri bir alet olmasına yol açıyor. Bunun ülkemiz şartlarında kötü bir şey olduğunu kesinlikle düşünmemekle birlikte, Jam ruhuna aykırı olduğunu kabul etmem gerek.

"Profesyonel" Jam'lerin en önemli özelliği, bütün organizasyonun bir yarışmaya dönüşmesi. Jam sonunda en iyi oyunlar seçiliyor, derecelere girenlere ödüller, katılan herkese de kartvizitler dağıtılıyor. Böyle bir jam'e katılmaya karar verirseniz, üzerinizde ister istemez bir yarışma baskısı olacağını unutmayın. Yine bu Jam'ler, networking için en uygun ortamlardır.

Kendi halinde olan Jam'lerde ise sunulacak imkanlar daha kısıtlı olsa da, "kazanma" hırsının eksikliği size sıcaklık, samimiyet, bol bol kahkaha, gerçek bir jam hissi ve muhtemelen unutulmaz bir anı olarak dönecektir.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Özyeğin kendi öğrencilerini almıyor. Özyeğinde sadece lise öğrencileri yarışabilecek. Liseli arkadaşlar için çok büyük bi şans bence sadece yaşıtlarıyla aynı ortamda olacak olmaları.