Oyun Geliştiricinin GGJ 2013 Rehberi #1: Jam Nedir?

Bir çoğunuzun çoktan duyduğu, bir kısmınızın da pek yakında duyacağı üzere, Global Game Jam 2013 için başvurular başladı. Ben de Jam'lere ilk kez katılacaklar için bir rehber, daha önce katılmış olanlar için de bir tutam bilgilendirme yazısı yazmamın elzem olduğunu düşündüm.

Jam Nedir?

"Jam" fiilinin anlamı, caz ve blues müzisyenlerinin bir araya gelip doğaçlama eserler ürettikleri toplanmalara dayanıyor. Dijital kültürün buradan ödünç aldığı terimin anlamı çok da değişmiş değil: Bir yerde toplanan bir kaç programcı ve sanatçının doğaçlama olarak bir oyun (ya da başka bir dijital eser) üretmesi.

Global Game Jam, kökü 2006'da düzenlenen Nordic Game Jam'e dayanan uluslararası bir girişim. Amacı, dünya çapındaki farklı noktalarda, çoğunlukla amatör geliştiricilerin bir araya gelip, aralıksız 48 saat sürecek bir "Game Jam" düzenlemesini sağlamak. Bunun için her sene, gönüllü Jam organizatörlerinin taleplerini alıp aralarından uygun olan jam site'ları seçen bir kurul var. Bu kurulun bir diğer görevi de, "doğaçlama"nın gerçekleşmesini, diğer bir deyişle geliştiricilerin hazır ürün ile katılmasını engellemeyi sağlamak. Bu sebeple, her sene o jam için bir kaç "keyword" belirleniyor, ve oyunların bu keyword'lerle alakalı olmaları bekleniyor. Ancak bu bir zorunluluk değil. 2009 yılından beri düzenlenen GGJ'ler, yine aynı yıldan beri ülkemizde de gerçekleşmekte.

GGJ'lerde organizasyon genellikle şu şekilde işliyor: İnsanlar bir alanda toplanıyor; Yeni insanlarla tanışıyor; Kendilerine bir grup kuruyor ya da kurulu bir gruba giriyorlar; Keyword'ler açıklanıyor ve 48 saatlik maraton başlıyor. Bu andan sonra gruplar (ya da bireyler) oyunlarını üretmeye başlıyor. 48 saatin sonunda da oyunlarını GGJ'nin sitesine yükleyip, kıvanç dolu olarak jam site'tan ayrılıyorlar.

Nasıl Katılırım?

Bir sonraki yazıda göstereceğim üzere, Jam'lere öncelikle GGJ'nin kendi sitesi üzerinden başvurmanız gerekiyor. Ardından, bazı Jam alanları, ek bir başvuru talep edebiliyor. Bunları da Jam organizasyonlarının kendi siteleri üzerinden gerçekleştiriyorsunuz.

Hadi reçelleyelim!

>>>İkinci kısım: Jam Alanları

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Oyun geliştiricilerini GGJ EGE 2014'de görmekten mutluluk duyacağız.
GGJ