Minecraft Alpha

Daha önce sayfalarımızda konuk ettiğimiz Minecraft, gelişmiş hâliyle tekrar karşımızda.
Notch tarafından tamamen Java'da geliştirilen ve bu yüzden platform-bağımsız olan Minecraft'ın gelişimi, bir kaç ay önce, Notch'un kararıyla ikiye bölünmüştü: sadece site üzerinden oynanabilen ve herkese açık olan Minecraft Classic, ve geliştirilmesine devam ettiği Minecraft Alpha. Minecraft Classic, fazla detay içermeden, oyuncuların çeşit çeşit blokla legovâri bir ortamda eğlenmesini sağlarken, Alpha sürümü oyuna çok daha fazla derinlik ekleyerek, oyunu satın alanların değişik bir maceraya dahil ediyor.

Ve bugün, burada inceleyeceğimiz oyun, Minecraft Alpha. Evet.

Alpha, klasik Minecraft'la karşılaştırılınca temelde aynı olmasına rağmen (blok kır, blok yap), oyuncuya sınırsız blok değil, sadece kırdığı bloklardan topladıkları kadar imkan vermesiyle, oyuna bir "uğraş" ekliyor. Bu yenilikle birlikte tabii ki Inventory, geceleri ortaya çıkan yaratıklar, yeni blok çeşitleri ve en önemlisi 'crafting' ile, oyuna inanılmaz bir derinlik geliyor.

Oyunda topladığınız blokları, işe yarayan başka şeylere dönüştürme becerisi, denilebilecek olan "Crafting" sistemi, Alpha'nın temelini oluşturuyor. Mesela ağaçlardan topladığınız "kütük"leri önce tahtaya, ardından çubuklara dönüştürebiliyorsunuz; çubukları da, çeşitli işler için kullandığınız kazma, kürek, balta vb. malzemelerin sapını üretirken; ya da bir kömür parçasıyla birleştirerek meşale olarak kullanıyorsunuz. Oyunda, vagondan tren rayına, kapıdan tabelaya, hatta çıkardığınız demiri eritmek için kullanacağınız ocaklara kadar yüzlerce şeyi craft etmek mümkün, ve her güncellemeyle birlikte yeni craft tarifleri ekleniyor. Ayrıca oyunda artık tek hammadde kaynağı, yeryüzü şekilleri değil. Oyunda başıboş dolaşan (ve ekinlerinize zarar veren) çeşitli çiftlik hayvanlarından da deri, yün gibi değişik hammadeler toplayabiliyor, ve ilginç craft işlerinde kullanabiliyorsunuz.

Tabi bu kadarla bitmiyor. Oyunda ekstra eğlence olsun diye, geceleyin ortaya çıkan iskeletler, zombiler ve yakınınıza gelince havaya uçan creeper'lar gibi çeşitli yaratıklar mevcut. Hava kararınca bu yaratıklardan kendinizi korumanız gerekiyor. Bu vesileyle, oyunun en eğlenceli uğraşlarından biri olan kendinize "yuva" yaratma işini de zorunlu hale getirmiş oluyor.

Oyunun sürekli geliştirilmesine, ve daha çok yolu olmasına rağmen şu anki hâli bile kendinizi kaybetmenize yol açabiliyor. Oyuna yeni eklenmiş olan (şimdilik bol bug'lı) Çokluoyuncu sistemi de, yakın zamanda oyuna bambaşka bir tad katacak gibi görünüyor.

Henüz Alpha aşamasında olan oyunun fiyatı, şimdilik 10€. Yakında Beta safhasına geçtiğinde oyunun fiyatı ikiye katlanacak. O yüzden, eğer konsept hoşunuza gidyorsa, yakın zamanda edinmeye bakın.

Şuradan: http://minecraft.net/

Size sorularım da var: http://www.marvindie.com/p/forum.html#/20100806/minecraft-alpha-95417/

Yorumlar